donderdag 22 mei 2014

Chinese president wil bondgenootschap met Rusland en Iran

Gezamenlijke Sino-Russische militaire oefening.

De Chinese president Xi Jinping heeft deze week op de CICA conferentie in Shanghai de wens uitgesproken om met onder andere Rusland en Iran een nieuw bondgenootschap te vormen. Uit Xi’s opmerkingen kon worden opgemaakt dat China daarmee een tegenwicht wil vormen tegen de NAVO en de Amerikaanse militaire aanwezigheid in bijvoorbeeld Japan, Zuid Korea en de Filippijnen.




De CICA werd in 1992 na de instorting van de Sovjet Unie opgericht, en is de Aziatische variant van de OVSE. Er nemen ondertussen 26 landen aan deel.

‘Wij moeten een nieuwe regionale samenwerking op het gebied van veiligheid oprichten,’ hield Xi zijn toehoorders –onder wie de Russische president Vladimir Putin en de Iraanse president Hassan Rouhani- voor. Hij stelde voor om de conferentie aan te grijpen om een gemeenschappelijk commandocentrum op te richten, dat in staat moet zijn om snel op noodsituaties te reageren.

Xi vindt dat de Aziatische landen eveneens gezamenlijk een vuist moeten gaan maken tegen internationale criminaliteit, cyberaanvallen, terreur en natuurrampen, en moeten gaan samenwerking op het gebied van energie.

‘Andere militaire bondgenootschappen zijn niet bevorderlijk voor het waarborgen van de gemeenschappelijke veiligheid in de regio,’ zei Xi, daarmee duidelijk verwijzend naar de bemoeienissen van de VS en de NAVO in AziĆ«. (1)

Gisteren sloot Xi een historisch akkoord met Putin om de snel groeiende handel tussen beide landen in toenemende mate in de eigen valuta te gaan afhandelen, en niet meer in dollars. De handel tussen beide landen zal in 2015 de $ 100 miljard bereiken (2). In totaal gaat Rusland voor omgerekend $ 400 miljard gas aan China leveren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten