vrijdag 11 april 2014

Diplomaat wint €100.000 voor plan voor succesvolle uittreding uit EU

Gebrek aan democratie, ontbrekende steun van bevolking en groeiende kloof tussen noordelijke geverlanden en zuidelijke nemerlanden breken EU op’
Een dikke streep door de huidige EU zetten zou ook in economisch opzicht de beste optie zijn.
Een jonge diplomaat heeft een prijs van € 100.000 gewonnen voor een plan om Groot Brittannië op succesvolle wijze uit de EU te laten treden. De op de Filippijnen werkzame diplomaat stelt dat zijn land na uittreding meer handel kan drijven met de opkomende economieën, en zo de eigen economie een flinke boost kan geven. Met andere woorden: het verlaten van de EU hoeft helemaal geen dramatische gevolgen voor de economie te hebben, zoals in Brussel, Londen en Den Haag steevast wordt beweerd.

Iain Mansfield werd door het Institute of Economic Affairs beloond met € 100.000, omdat hij volgens de jury in zijn artikel ‘Openheid in plaats van Isolatie’ de algemeen aangenomen economische teruggang na uittreding van de EU heeft weten te weerleggen, en zelfs aantoonde dat Groot Brittannië niet alleen concurrerend kan blijven, maar het verlies geheel kan compenseren door de handel met de opkomende landen kan op te voeren.

Vrijhandelsverdragen in plaats van Unie
Beste oplossing voor de Britten is volgens Mansfield uit de EU treden, en vervolgens net als Zwitserland en Turkije een vrijhandelsverdrag met het Europese blok afsluiten. Vervolgens moet het Verenigd Koninkrijk met andere niet-EU of ex-EU landen een groep oprichten, die nauwe economische banden onderhoudt met de eurozone. Verder kunnen er gunstigere handelsverdragen met de VS, China en de opkomende economieën uit met name Azië en Zuid Amerika worden gesloten.

‘Gebrek aan democratie in EU, kloof tussen noord en zuid’
‘Het gebrek aan democratische legitimiteit en achterblijvende steun onder de bevolking wordt door de groeiende kloof tussen de noordelijke geverlanden (waaronder Nederland) en de zuidelijke nemerlanden versterkt, terwijl de hulpkredieten van de eersten en de werklozenaantallen van de anderen verder stijgen,’ schetst Mansfield het kernprobleem van de feitelijke mislukte Europese Unie.
De conclusie van de diplomaat is verrassend, aangezien regeringsofficials het officiële standpunt van de regering niet openlijk mogen tegenspreken. De Britse regering van premier Cameron wil nog steeds lid van de EU blijven, en geeft als reden dat anders de economie een zware klap zou krijgen. Pas in 2017 mag de Britse bevolking zich in een referendum uitspreken over het lidmaatschap van de EU. Peilingen wijzen uit, dat de NEE-stemmers op dit moment ruimschoots zouden winnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten