vrijdag 25 april 2014

Het afgelopen jaar zijn ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak

Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het gaat daarbij om allerlei vormen van geweld, zoals mishandeling, verkrachting, ontvoering en moord. Dat is iets meer dan de jaren ervoor, blijkt uit een rapport van het Landelijk Expertise Centrum Eer Gerelateerd Geweld. 



Het centrum krijgt verzoeken om hulp van regionale politie-eenheden, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en van instellingen waar vrouwelijke slachtoffers worden opgevangen.

In twintig gevallen was er sprake van een dodelijke afloop (moord, doodslag of zelfmoord). In meer dan de helft van deze zaken was het slachtoffer een man. In 2012 werden vijftien doden gemeld met als waarschijnlijke oorzaak eergerelateerd geweld. In 2011 waren dit er nog negen.

De slachtoffers van eerwraak zijn meestal Nederlanders met een Turkse, Marokkaanse, Iraakse of Afghaanse achtergrond. 

Eén van die zaken speelde zich af in België en in twee gevallen ging het om een zogenoemde coldcasezaak, een nog onopgelost maar niet verjaard misdrijf. 

Het LEC EGG onderhoudt intensief contact met netwerken van onder andere Turken en Marokkanen in Nederland om aan eer gerelateerd geweld tijdig in beeld te krijgen en aan te kunnen pakken.

http://www.volkskrant.nl/(...)k-in-Nederland.dhtml

Dit aantal had ik als goedgelovige niet verwacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten